Nieuws

De Treffer – maart 2023

Het heeft even geduurd maar daar is de nieuwe treffer weer! Er is vrij veel informatie te delen dus pak gerust wat te drinken. Hieronder even een korte opsomming van de besproken onderwerpen:

 • Van de voorzitter!
 • Nieuwjaarsborrel
 • Rayonkampioenschappen Target & 3D
 • Trainingstijden Scaramouche (herhaalbericht)
 • Schrobmachine
 • Radio-interview Rik Snelder
 • Info- en kantineprijzen
 • Paasverschieting!
 • Pand/Materiaal
 • Clinics

Van de voorzitter

Drukke weken en je bent minder op de club dan je zou willen. Het overkomt mij, zeker de afgelopen weken, en het zal anderen ook zeker gebeuren. Sinds de gezellige nieuwjaarverschieting en aansluitende borrel heb ik ons gebouw maar weinig van binnen gezien. Het is dan hartverwarmend om te lezen dat op zondag het broodje warme bal letterlijk als warme broodjes over de toonbank gaan.

Eind januari, tijdens de borrel, is er al een oproep gedaan die ik graag nog een keer wil herhalen. Er gaat verbouwd worden aan ons gebouw, onder andere een warmtepomp, en helpende handen zijn meer dan welkom. In meerdere etappes en momenten zal er hulp nodig zijn, dus mocht je willen helpen neem dan contact op met Eugene of iemand anders van het bestuur. Verder is er evengoed hulp nodig bij het gaan opknappen van de bokken die op het veld staan. Tenslotte hoor ik regelmatig geluiden over het stimuleren van het meedoen aan wedstrijden. Heb je ideeën én wil je meehelpen in de organisatie hiervan? Neem dan contact op met jaap of Debby van de wedstrijd- en activiteitencommissies.

Welk talent breng jij mee naar de club, want uiteindelijk zijn we samen ABC Taxus!

Met hartelijke en sportieve groet,
Freek Verkade

Om alvast in de agenda te noteren

 • 8 april 2023; Taxus Paasverschieting (inschrijven t/m 1 april!)
 • 24 juni 2023; Taxus BBQ

Terugblik

De Nieuwjaarsborrel

Afgelopen 21 januari, ja het is alweer een tijdje geleden, hebben wij onze nieuwjaarsborrel gehad bij Taxus.

Met dank aan iedereen die ons heeft geholpen die dag, hebben we genoten van vers gemaakte oliebollen, een leuke wedstrijd! (0-meting op de indoor 18 meter of een outdoor 3d Winter Animal) en een gezellige ontmoeting met onze leden onderling.

Iedereen kon meedoen in welke discipline dan ook en zoals in de uitnodiging stond;

“de dubbele dosis schietpret” was zeker aanwezig!

Tijdens deze borrel werden ook de uitslagen van de indoorcompetitie 18m bekend gemaakt.

De uitslagen zijn via de knop hieronder te bekijken:

De Rayonkampioenschappen Target & 3D

Indoor Target (via Remco de Beijer)

Op 29 januari was het indoor Rayonkampioenschap. Een aantal van onze schutters hebben hierbij de club vertegenwoordigd, nadat zij zich geplaatst hebben vanuit de regiocompetities.

Er kwam op onze leden-facebook-pagina een mooie foto voorbij van een zilveren medaille van Remco. Ben je benieuwd hoe Remco dit ervaren heeft?

Lees zijn verslag via de knop hieronder:

3D Winteranimal Texel

Afgelopen 11+12 februari was de 3d Winteranimal op Texel waarvan de rayonkampioenschappen van het 3D-schieten plaatsvonden op 11 februari (tja.. ons rayon loopt helemaal door tot Texel..)

Met een grote groep van ~18 personen, is het 3d team van Taxus geconfronteerd met het duingebied en de weersomstandigheden van het eiland. Wonderbaarlijk genoeg een keer een weekend waarbij we niet de gebruikelijke windkracht 8 of regenbuien hebben gehad.

Het was een perfect weekend en er zijn flink wat prijzen gehaald of titels verdedigd!

Wat is er nu

Scaramouche

Eerder bericht:

“Er zullen een aantal zondagen zijn dat onze zaal gebruikt wordt door Scaramouche. Zij verzorgen een training voor het Nederlands schermteam”. Na gesprek met Scaramouche te hebben gehad, zijn er drie data komen te vervallen. Meer informatie is terug te vinden in de notulen van de ALV.

De voorlopig-bekende-data zijn:

 • 16 oktober
 • 20 november
 • 4 december
 • 18 december
 • 8 januari
 • 22 januari
 • 5 februari
 • 19 februari
 • 19 maart
 • 2 april
 • 9 april
 • 30 april 
 • 14 mei
 • 28 mei
 • 4 juni
 • 11 juni
 • 2 juli
 • 9 juli

Er kan uiteraard buiten schoten worden, de toiletten zijn beschikbaar en de kantine is open.

Dank voor jullie begrip en medewerking.

Schrobmachine

Misschien heb je het in de berging zien staan… Er is geïnvesteerd in versterking!

Sinds kort zijn wij in het bezit van een mooie Taski Schrobmachine. Met dank aan de fijne connecties tussen Ralph en de COOP, kunnen we onze mooie sportvloer een stuk beter onderhouden dan dat dit werd gedaan met een simpelere mop. Hopende met deze investering, kunnen we ook de gebruiksduur van onze vloer lang in stand houden.

Er zijn een aantal leden geïnstrueerd over het gebruik door de medewerkers van Taski, welke deze zullen bedienen en onderhouden.

Informatie en Prijswijzigingen kantine

Informatie
Voor sommige producten is besloten deze niet meer in te kopen om de grootste kostenpost sinds Covid-19 te tackelen… Derving. Er is sinds 2019-2020-2021 teveel weggegooid en de verkoopprijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven. Ook zijn deze vaak prijzig ingekocht geweest.

Voor andere producten is besloten deze niet meer in te kopen omdat de prijs niet meer te betalen is in deze tijd. Ik heb zelden iemand gezien die bereid is om 2€ te betalen voor een kleine gevulde koek, laat staan als we de helft af kunnen boeken vanwege de korte houdbaarheid van dit product.

Helaas hebben we in 2022 geen extra aanmeldingen ontvangen om structurele roosters voor de bardiensten op te kunnen zetten over de hele week, wat uiteraard ook impact heeft op de verkopen. Het positieve is: fijn om te zien hoe iedereen elkaar helpt bij de bar. Gelukkig is het pinsysteem geen moeilijk systeem.

Wil je je alsnog aanmelden om structureel te helpen achter de bar, dan kun je ons altijd een mail sturen.

Prijzen + statiegeld
Helaas is dit onderwerp niet te verbloemen en kunnen wij niet anders dan dezelfde argumenten benoemen die we alledaags om ons heen horen.

De inkoopprijzen van sommige producten in onze kantine, zijn tussen de 35% en 50% gestegen!

Dit is, door onze efficiënte manier van inkopen doen, gelukkig de meest dure prijs per stuk maar niet wat wij betalen of waar we onze prijzen op baseren. Er hoeft geen normale winkelmarge of winst uit gehaald te worden, zolang we maar quitte spelen op de balans.

Wij kopen soms groter (bulk-/staffelkorting) in, maken gebruik van aanbiedingen uit verschillende winkels dan een standaard groothandel, of pakken in het ergste geval een lagere marge om een prijs niet maandelijks te hoeven veranderen. (Denk hierbij aan de prijs van een blikje Ice Tea, welke in de basis bij de sligro al bijna €1 inkoop kost!! en duurder is dan €0.75 Coca-Cola Regular. Wij houden de frisprijs overzichtelijk en gelijk waar kan.)

Omdat wij voor de frisdrank (tot nu toe) goedkopere adressen hebben, welke ze in Nederlandse, Deense, of Duitse frisdrankblikjes leveren, kunnen wij nog meeliften op hun lagere prijzen. In april 2023 zal een statiegeldplicht op de blikjes toegepast worden MAAR dit zal waarschijnlijk niet voor ons van toepassing zijn. Zij maken gebruik van hun exportkanalen waar geen statiegeldheffingen gelden. Zolang wij dit niet hoeven te betalen, laten we dit onderwerp ook rusten zonder gevolgen.

Welke prijzen veranderen wel?
Ondanks de toename van 35-50%, kiezen we ervoor om de prijzen te verhogen en de marge iets te verkleinen. We gaan er vanuit dat ~25% (of €0,25) realistisch is.

Wij kunnen niet anders, dan de prijzen van het volgende te veranderen per 13 maart:

 • Frisdrank blikjes van €1,- naar €1,25
 • Chocoladerepen van €1,- naar  €1,25
 • Tosti van €1,25 naar €1,50
 • Bapao Kip/Rund van €1,25 naar €1,50
 • Haribo Snoepzakje van €1,- naar €1,25
 • Zakje Chips van €1,- naar €1,25

Radio-interview met Rik Snelder

RTV Connect interview voor Boogschieten

Een paar weken geleden werd ik op vrijdagavond benaderd met de vraag of ik een (kort) interview zou willen geven, over boogschieten, op de radiozender RTC Connect. Dit zou live worden uitgezonden op de zondagmiddag tijdens het fragment ‘in de spotlight’ waar relatief onbekende sporten aandacht krijgen. De week ervoor hadden ze al een interview met een schermer van Scaramouche gehouden, uiteraard kon ik dan ook geen nee zeggen tegen de vraag.

Als studiogast werd ik uitgenodigd om naar de studio van RTV Connect in Zevenaar te komen voor het live interview. Daar aangekomen werd ik ontvangen in hun kleine maar gezellige studio. Het interview bestond uit drie fragmenten over boogschieten in het algemeen, onze vereniging en mijzelf, met daartussenin stukjes muziek. Ik wist vooraf niet welke vragen er gesteld zouden, dus een aantal antwoorden waren ook zo goed mogelijk geïmproviseerd.

Al in al duurde het interview in totaal zo’n 20 minuten, waarbij ik de luisteraars (hopelijk) zo goed als mogelijk heb geïnformeerd over boogschieten.

Het was een erg leuke ervaring om op te doen, en wie weet krijgen we op de basiscursus ooit te horen dat ze via de radio van ons hebben gehoord.

Via de link hieronder is het interview na te beluisteren:

Wat gaat er komen?

Taxus Paasverschieting

Schrijf je nu in voor de Paasverschieting + lunch!

In het voorjaar is het weer tijd voor de jaarlijkse Paasverschieting en Paaslunch! Op zaterdag 8 april ben je van harte welkom om mee te doen. Voor de jeugd is dit ook een hele leuke wedstrijd. Ook op de agenda: een serieuze 30-meter wedstrijd! Ieder Taxus-lid kan deelnemen! We horen graag of je komt.

Deelname aan de wedstrijd is €3 per persoon, inclusief een heerlijke paaslunch! Betaling op de dag zelf.

Datum: 8 april 2023 Start lunch: 12.30u
Start wedstrijd: 14.00u
Einde wedstrijd: ca. 16.00u
Uiterste inschrijfdatum: 1 april 2023

Let op: graag inschrijven per persoon, niet als groep of gezin.

!! LET OP !! Uiterste inschrijfdatum: 1 april

Verduurzaming van het pand

Eerder hebben we jullie geïnformeerd over de nieuwe schietbokken, welke in de maak zijn.

Tijdens de nieuwjaarsborrel hebben we wat nieuwtjes laten vallen waar o.a. de materiaalcommissie zich over gaat buigen, maar er is meer!

Verduurzaming
Zoals jullie weten gaan wij dit voorjaar over op het gebruik van warmtepompen en zijn wij als vereniging van het gas af. De subsidieaanvraag hiervoor is ingediend en wij wachten op een positief antwoord. De leverancier kan daarna binnen een paar weken leveren zodat wij met de installatiewerkzaamheden kunnen beginnen. Mocht je zin, tijd en gelegenheid hebben om te helpen, graag! Meld je dan even bij Eugene, hij houdt je dan op de hoogte van de planning van de werkzaamheden.

Warmtepomp installaties gebruiken veel stroom. Vandaar dat wij samen met de overstap naar warmtepomp installaties ook zonnepanelen installeren. Helaas heeft de gemeente een voorstel voor het plaatsen van een zeecontainer naast ons pand met daarboven een overkapping voor de zonnepanelen afgewezen. Een andere mogelijkheid is nu om de zonnepanelen op een losstaande overkapping te plaatsen of om deze langs ons veld op te stellen. Wij beraden ons op de juiste beslissing, ook in relatie tot de mogelijke extra kosten.

Goed om te weten: onze energieleverancier heeft onze tarieven vanaf 1 april 2023 met ca. 20% verlaagd ten opzichte van onze afgesproken contractprijs voor dit jaar. Dat is een mooie meevaller!

We hebben contact met de gemeente voor verdergaande verduurzaming waarbij we mogelijk nog een tegemoetkoming krijgen als ‘eigenaar van een sportfaciliteit’ ter compensatie voor de hoge energieprijzen.

Veld
Het wordt al weer wat langer licht en de temperatuur begint langzaam te stijgen. Het buitenseizoen komt daarmee ook steeds dichterbij. Onze robotmaaier is net als ons na een onderhoudsbeurt ook toe aan het buitenseizoen en zal binnenkort weer op ons schietveld zijn werk doen. Uiteraard is de programmering aangepast op onze openingstijden en blijft hij in de remise als wij aan het schieten zijn. Mocht je op andere tijdstippen dan de reguliere openingstijden komen schieten dan ben je van harte welkom. Houd er dan wel rekening mee dat de robotmaaier op die momenten actief kan zijn. Mocht je hem tegenkomen, zet dan je boog even opzij, maar druk hem niet uit. Dan moet de gemeente komen om hem opnieuw op te starten.

Ron is druk bezig met het vervangen van onze bestaande bokken. Er staan er inmiddels drie klaar voor vervanging en de rest volgt in de loop van de komende weken. Deze bokken zijn voorzien van een stootrand zodat de robotmaaier ze goed kan zien. Ook zullen de nieuwe bokken worden vastgezet op de stelcon-platen zodat als de robot ze onverhoopt niet mocht zien ze niet langer weggedruk worden of om kunnen vallen.

Inmiddels is het veld nogmaals door de gemeente geëgaliseerd en wordt binnenkort opnieuw gras ingezaaid. Ook wordt het veld aansluitend belucht en voor een laatste keer geëgaliseerd.

Materiaalcommissie
Zoals jullie wellicht weten is Rijk als voortrekker van de materiaalcommissie gestopt met zijn werkzaamheden. Wij willen hem voor de afgelopen jaren bedanken voor het minutieus onderhouden van onze verenigingsmaterialen en alle hulp die hij ook andere leden heeft geboden waar het materiaal aan gaat. Rijk: dankjewel!

Ron, Peter, Joep en Pim hebben aangegeven samen de materiaalcommissie te gaan vormen. Naast het reguliere onderhoud dat zij gezamenlijk zullen uitvoeren kun je bij hen terecht voor vragen en/of advies, kleine reparaties, het maken van een pees of het vervangen van een oplegger.

Nadat de warmtepompen en zonnepanelen zijn geïnstalleerd zal de vliering een opknapbeurt krijgen en wordt hier een werkplaats ingericht waar ook jullie als leden met materiaal bezig kunnen zijn. Hierover in een volgende Treffer meer.

Clinics

Het buitenseizoen gaat binnenkort weer beginnen! De temperaturen zullen stijgen, de zon zal meer gaan schijnen en we kunnen weer wat aangenamer buiten schieten.

Dat geldt ook voor de evenementensector en dus zullen bij ons het aantal aanvragen voor clinics toe gaan nemen. Wij zijn altijd afhankelijk van onze vrijwilligers in combinatie met de gewenste datum van de clinic aanvrager.

Regelmatig moeten wij “nee” verkopen omdat de tijd niet geschikt bij ons op locatie. In de zomer kunnen we nog uitwijken naar buiten en is er plek genoeg.

Regelmatig moeten wij “nee” verkopen omdat we niet voldoende vrijwilligers hebben die kunnen ondersteunen bij clinics op kantoortijden.

Ben jij een enthousiaste schutter en vind jij het leuk om te ondersteunen bij groepen die soms nog nooit een boog hebben vastgehouden of benieuwd zijn naar jouw ervaringen? Wil jij jouw kennis en passie overbrengen op anderen? Meld je dan bij Peter Boland, of via clinic@abctaxus.nl.

Slot

Genoeg informatie en genoeg gedeeld. Mis je informatie? Heb je ook iets te delen voor de Taxus Treffer? Stuur je inzending naar pr@abctaxus.nl of stel vraag via de bekende kanalen.