Onze trainingen

Basiscursus

Ook met handboogschieten moet je een begin maken. Je kunt natuurlijk thuis beginnen met een boog en een stel pijlen. Maar als je het veilig, gestructureerd en onder begeleiding wilt schieten is de basiscursus bij ABC Taxus een mooie start.
In de basiscursus vertellen we wat wel en niet is toegestaan. Veiligheid staat voorop!

Verder volgen we het basisschot, zoals die door de Handboogsport Nederland (voorheen Nederlandse Handboog Bond) is opgesteld.

We bouwen het basisschot letterlijk vanaf de grond op. Alle aspecten van het schieten komen wel langs, zoals de stand van je voeten, hoe hou je de boog vast en wat moet de stand van mijn hoofd zijn. Al die aspecten worden ook geoefend. We schieten met een vizier en ook zonder vizier, zodat we een keuze kunnen maken hoe je (eventueel) na de basiscursus wilt schieten.

We beginnen op 5 meter afstand vanaf de wand en eindigen op 18 meter en dat allemaal binnen.
De les wordt beëindigd met een spel. Soms met een individueel spel, soms met een teamspel. In de pauzes wordt van alles verteld over het technische deel van de boog. deze kennis komt mooi van pas als je een eigen boog wilt kopen.

Na de basiscursus ben je in staat om veilig en zelfstandig te kunnen schieten. Op een afstand van 18 meter binnen of op verschillende afstanden buiten.
Als je lid wordt kan je doorstromen naar de jeugdtraining of de zelfstandige training en later naar de barebow/3D training of de recurve training. De barebow/3D-, de jeugd- en de recurve trainingen zijn groepstrainingen. de zelfstandige training doe je onder begeleiding van je favoriete trainer / instructeur.

Uiteraard krijg je een certificaat mee, zodat je bij andere verenigingen kan aantonen dat je de basiscursus bij ons doorlopen hebt.


Vrije training

Wanneer je de basiscursus hebt doorlopen of hebt aangetoond een volwaardig schutter te zijn, kun je op vier momenten in de week mee komen trainen op de club. Dit kan zowel binnen (18 meter) als buiten (18-90 meter). Deze training kun je individueel en op eigen gelegenheid bezoeken. Uiteraard is hierin ruimte om met andere leden af te spreken en elkaar te helpen bij het verbeteren van de technieken.

Via onderstaande knop vind je de dagen en tijden waarop vrij getraind kan worden op onze club:


Zelfstandige training

Je bent klaar met de basiscursus en ondertussen ook lid geworden van onze vereniging.

Wat nu?
Het is misschien nog te vroeg voor een wedstrijd training of je bent te oud voor de jeugdtraining.

Dan is er de zelfstandige training. Bij de zelfstandige training ga je aan de slag met de kennis die je hebt opgedaan in de basiscursus. Na een schotanalyse bepaal je met je trainer / instructeur je aandachtspunten en met de aanwijzingen werk je aan je aandachtspunten. De zelfstandige training is niet vrijblijvend, je maakt afspraken met je trainer / instructeur en houd de vorderingen bij in een logboek. Je trainer / instructeur is in de buurt en mogelijk ook met zijn/haar eigen training bezig en je voert zelf je zelfstandige training uit.

Tijdens de zelfstandige training komt ook het technische deel van de boog naar voren. De juiste schiet techniek samen met de goede afstelling van je boog gaan uiteindelijk bepalen waar je pijlen terecht gaan komen. 

Vanuit de zelfstandige training kun je instromen in de Barebow- /3D training of de recurve-wedstrijd-training. Je kan natuurlijk ook je zelfstandige training gewoon doorzetten. Je favoriete trainer / instructeur staat immers ook op de baan en is aanspreekbaar. Mocht hij/zij er niet zijn, spreek dan een andere trainer / instructeur aan en vraag hem/haar dan om feedback. Dit kan trouwens bij iedere schutter. De tips die bij de feedback horen bespreek je eerst met je eigen trainer / instructeur, voordat je ermee aan de gang gaat. Zo krijg je het bassischot goed onder de knie en werk je naar het wedstrijdschot toe. Want ieder lichaam is uniek en dus je eigen wedstrijdschot ook. In de barebow- /3D- en recurvetraining kan je het schot verder verfijnen waarmee je echt klaar bent voor het wedstrijd schieten.


Jeugdtraining

Tijdens de basiscursus heb je geleerd dat boogschieten niet zo makkelijk is als wat het lijkt in de films. Een stabiele houding, booghand, ankerpunten, richten, lossen, na-richten, peeshoogte, en nog veel meer! Kortom, veel om aan te denken.

Tijdens de lessen besteden wij nog met regelmaat aandacht aan de verschillende aandachtspunten van het schot, en vinden we samen uit hoe jouw ideale schot in elkaar zit. Een lichaam dat snel aan het veranderen is brengt ook extra uitdagingen met zich mee. Je hebt, als tiener, extra begeleiding en aandacht nodig om goed en veilig te kunnen blijven schieten. Je groeit snel en wordt steeds sterker.

Is je boog nog goed voor jouw lengte en kracht? Kan je boog bijgesteld worden of heb je nieuwe latten nodig? Zijn je pijlen nog lang en stijf genoeg? Jeugdtrainers blijven dit voortdurend met jou in de gaten houden tijdens de lessen.

Opbouw Jeugdtrainingen
Na het opbouwen van je boog, gaan wij een korte gezamenlijke opwarming doen gevolgd door drie inschiet rondes.
Na ons opwarming krijg je instructie over het trainingsdoel van die week.
Wij besteden elke week aandacht op een andere vaardigheid van boogschieten, van een stabiele houding tot het na-richten.
Na het instructie moment gaan wij op 5, 10 of 18 meter bewust hiermee aan de slag zonder blazoen. Trainers / instructeurs geven je tijdens de oefenen tips en tops van hoe je hiermee bezig ben, om het beste uit jezelf te kunnen halen.
Na een aantal rondes hangen we blazoenen op om ons oefening weer een stapje moeilijker te maken, want nu moet je de oefening doen terwijl je ook aan het bewust aan het richten bent.
Na een korte pauze gaan we spelende wijs met ons oefening verder. Het is natuurlijk weekend en wij willen net als jullie de lessen leuk houden terwijl wij oefenen met ons sport. Tijdens de zomermaanden gaan wij naar buiten en leren wij buiten schieten op verdere afstanden en hoe je op 3D doelen schiet.

Wij zullen naast de standaard lessen, tijd besteden aan de meer technisch aspecten van boogschieten zoals peeshoogte, boogverzorging en het algemeen onderhoud van je boog en attributen.

Wij hebben ook een whatsapp groep waarin je je af kan melden voor lessen of wij informatie uit kunnen wisselen, ouders zijn ook welkom in de app!

Leeftijden: 10 t/m 21 jaar
Trainers en instructeurs uit alle disciplines geven lessen in twee groepen.
Zaterdag:
12:00-13:30 (aanwezig voor boogopbouw om 11:45)
13:30-15:00 (aanwezig voor boogopbouw om 13:15)

Vragen? Mail gerust naar jeugdtraining@abctaxus.nl
Op de club kun je je vraag ook stellen aan een van de jeugdtrainers.


Recurvetraining

Net begonnen met schieten of al gevorderd? Op de dinsdagavonden van 18.30 tot 19.30 uur kan iedereen terecht voor recurve- en barebowtraining onder begeleiding van een zeer ervaren en gediplomeerd trainer.

Wil je begeleiding en instructie? Dan kan dit op de dinsdagen van 18.30 uur tot 19.30 uur. Je kunt je elke dinsdag na 19.30 bij de trainer melden op de vereniging. Samen nemen we diverse gegevens door, bespreken we jouw wensen en maken we afspraken over het traject. Als je wilt maken we samen een uitgebreide schotanalyse.

Na de basistraining kun je zelf bepalen wat je verder wil bereiken in deze prachtige sport. Je kunt kiezen voor een langdurig traject, korte trajecten of trainen op één specifiek onderdeel.

Een langdurig traject brengt wel verwachtingen met zich mee. We verwachten dat je een logboek bijhoudt en zelfstandig aan de verbeterpunten werkt. Een vast schietschema is aan te raden en zoveel mogelijk meedoen aan wedstrijden of competities (binnen je klasse) is wat je tussendoor zult meedoen. Ook als je een keer niet kunt trainen meld je je op tijd af.

Omdat de les een uur duurt is het van belang dat je op tijd bent. Dat betekent dat je om 18:30 je boog hebt opgebouwd, zodat we gelijk kunnen beginnen. Vanaf 19.30 uur kun je vrij schieten met de opgedane ervaring en instructies.


Barebow en 3D training

Op de vrijdagavond traint de Barebow en 3D-groep van 19.00 tot ± 22.00 uur.
De groep wordt begeleid door twee instructeurs. Het is een groepstraining voor schutters op ieder niveau waarin een goede voorbereiding op 3D wedstrijden de insteek is.

​Wat is 3D schieten?
Bij 3D schieten schiet je wedstrijden in bosrijke omgevingen. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren. Dit kunnen kleine konijntjes zijn, maar ook enorme Buffalo’s of Elanden.
De afstanden variëren tot ongeveer 55 meter en zijn alle afstanden onbekend. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.
Binnen het 3D schieten zie je veel Traditionele bogen, Barebow en Compound bogen, meestal zonder vizier. Deze tak van handboogschieten is in Nederland een van de snelst groeiende disciplines.

​De training
De training is zo opgebouwd dat er op alle niveaus getraind kan worden. Van de beginnende of recreatieve schutter. Onder begeleiding wordt met een programma getraind. Aan en afmelden is voor deze avond gewenst. Deelname is na aanmelding bij het secretariaat. Het zijn groepslessen met een gezamenlijk begin vanuit een lesplan. De avond eindigt altijd met na de pauze een spelelement.

Jaarplanning
In de wintermaanden trainen we indoor op techniek op vier thema’s; basisschot 3B, stabiliteit in 3D situaties, boogarm en pees-arm.
In de zomermaanden trainen we buiten en gebruiken we de technische training als basis voor het echte 3D-schieten. Daarnaast wordt er veel aan wedstrijd voorbereiding gedaan om vervolgens regelmatig samen aan 3d wedstrijden deel te nemen.

Lesopbouw
De zaal is rond 19:00 open zodat de bogen opgebouwd kunnen worden en iedere schutter voor zichzelf een warm-up kan doen en kan inschieten (het inschieten gebeurt altijd op een kale achterwand op een afstand van ca. 5 meter.)
Om 19.30 uur begint de les met uitleg van de technische oefening van die training. Tijdens de technische training staat één van de vier thema’s centraal.
Na de pauze is er vrij schieten op dierblazoenen vanaf 18 meter. Tijdens deze training is er meer ruimte voor individuele doelstellingen.

Deelname
Deelname aan de veld- en 3D-training is niet geheel vrijblijvend. Er wordt door de instructeurs veel tijd besteed aan het opzetten van het lesprogramma en er wordt dus ook verwacht dat je bij alle trainingen aanwezig bent (of je netjes afmeldt als je echt niet kunt). Gezien de jaarplanning is instromen gedurende het indoorseizoen het meest wenselijk, maar in overleg kan er altijd gekeken worden of je tijdens het zomerseizoen in kan stromen.