Nieuws

Nieuwsbrief September 2020

Van de voorzitter

De zomervakantie zit er weer op en het werd weer drukker op de club. Dat is fijn om te zien! Het is fijn om te horen van degene die ik spreek, dat de meesten de zomerperiode in goede gezondheid doorgekomen zijn.

Het blijft een ingewikkelde tijd met opgelegde regels en protocollen en de vele berichtgevingen over hoe goed of slecht het nu met corona gesteld is in ons land. Ik zie wisselende reacties van leden hierop: sommigen komen nog liever niet binnen schieten, anderen willen zich graag binnen voorbereiden om het indoorseizoen. Gelukkig is het nog niet heel erg vroeg donker en hebben we een mooi veld tot onze beschikking.

Ik wil iedereen een groot compliment maken over hoe we samen succesvol kunnen sporten op onze vereniging. Het is niet altijd makkelijk om regels te volgen die je opgelegd worden en het is ook niet altijd makkelijk om je eigen mening hierover naast je neer te leggen. Ik ben trots op ABC Taxus en ik heb er allee vertrouwen in dat we de komende maanden samen succesvol door zullen gaan komen!

Corona update

Binnen schieten, de spelregels

Sinds de zomer is het protocol onveranderd: binnen schieten mag en gezien onze ruimte mogen er 6 schutters aan meet, 6 schutters achter de wachtlijn (12 in de zaal) en kunnen er maximaal 12 in de kantine wachten. Hierdoor kan er dus A/B geschoten worden in twee groepen.

De ventilatie is nu zodanig ingeregeld dat er voldoende afzuiging is 24/7.

Hierover zijn ook afspraken gemaakt met Scaramouche. Wij hebben gezorgd dat de ventilatie/afzuig ’s nachts ook aanblijft zodat er voldoende lucht ververst is. De ventilatie werkt het beste als de ramen dicht blijven overigens. Dit lijkt tegenstrijdig maar met geopende ramen worden vooral buitenlucht opgezogen en in veel mindere mate de (“gebruikte”) binnenlucht afgevoerd.

Ventilatie van de hal

Langzaam worden de dagen korter en zal het weer ook onstuimiger worden. Kortom, we zullen steeds vaker binnen in de hal gaan schieten.
In verband met het Corona-virus is ventilatie daarbij van groot belang. We hebben hiervoor de volgende wijzigingen doorgevoerd:

 • Als er overdag geschoten wordt, graag alle ramen en (nood)deuren openzetten zodat het goed kan doortochten, wel dienen bij de nooduitgangen pionnen neergezet te worden als waarschuwing deze deuren niet als in- en uitgang te gebruiken;
 • Zodra de ventilatie ’s avonds gebruikt wordt, dan graag alles gesloten houden zodat het ventilatiesysteem zijn werk goed kan doen.

Om ook na de trainingen van Scaramouche de hal goed te ventileren, hebben wij ons ventilatiesysteem van een tijdsklok voorzien. Op verschillende momenten per etmaal wordt het ventilatiesysteem voor anderhalf uur ingeschakeld, waarbij een overdruk in de hal wordt gecreëerd en alle lucht via de achterzijde van de hal wordt weggeblazen. Zo kunnen wij een zo gezond mogelijk klimaat creëren om te kunnen blijven schieten.

Oproep vrijwilligers

Jeugdtraining
Na de Covid-19 lock down hebben we weer de jeugdtraining opgestart. Met de maatregelen die toen van kracht waren. Gelukkig zijn deze maatregelen versoepeld en kan de jeugd weer naar hartenlust handboogschieten. We moeten het helaas nog wel zonder toeschouwers doen. Mede door de Covid 19 crisis en persoonlijke omstandigheden kunnen we geen beroep meer doen op het oude Jeugdtrainers-team. Gelukkig heeft Edwin de tijd en ruimte gevonden om de jeugdtraining te coördineren, samen met Marty, Roderick en Ronald. Echter, dit team is te klein om de continuïteit van de jeugdtraining te waarborgen. Dus … meldt je aan als vrijwilliger om ons team te ondersteunen, zodat de jeugd continu kan blijven trainen.
Hiervoor hoef je niet per se een schutter te zijn om te helpen als begeleider, dus ook ouders zijn van harte welkom om te assisteren.

Basiscursus
Ook de basiscursus is weer van start gegaan, met op woensdag een extra basiscursus om de wachtlijst wat in te korten en wat extra inkomsten te generen. Hier kunnen we ook wel hulp gebruiken. Ben je een ervaren schutter, help dan mee om enthousiaste schutters op te leiden en daarmee ook potentiële leden. Ook na de basiscursus kan je nieuwe leden helpen met aanwijzingen om het schietniveau te verhogen en daarmee dus ook het FUN-gehalte. Voor jezelf is dit ook een goed moment om je eigen schietvaardigheid te spiegelen.

Als je ons secretariaat mailt met je aanmelding, dan kom je vanzelf in de juiste trainingsgroep terecht.

Wedstrijden bij ABC Taxus

Vrijwilligers gezocht voor de wedstrijden van de Indoor competitie

Komende periode gaan we zeven wedstrijden bij ABC Taxus organiseren voor de Indoor competitie op 18 meter. Avalon Sports uit Apeldoorn komt bij ons meedoen omdat ze zelf geen goede Indoor faciliteiten hebben. Voor die wedstrijden zoeken we nog een aantal vrijwilligers dat kan meehelpen bij het reilen en zeilen in de hal en in de kantine. Het gaat dan om bijvoorbeeld blazoenen verwisselen per heul (we schieten drie heulen per wedstrijd), het in de gaten houden van regels ivm Corona, helpen bij de bar in de pauzes etc. Per wedstrijd zijn twee vrijwilligers voldoende. Je hoeft dus niet alle wedstrijden mee te helpen. De geplande wedstrijden vinden plaats op:

 1. Zondagmiddag 27-9 vanaf 14:00
 2. Zondagmiddag 11-10 vanaf 14:00
 3. Zaterdagochtend 24-10 vanaf 9:00 tot ca. 14:00
 4. Zondagmiddag 25-10 vanaf 14:00
 5. Zondagmiddag 8-11 vanaf 14:00
 6. Zondagmiddag 22-11 vanaf 14:00
 7. Zondagmiddag 6-12 vanaf 14:00

Als je zin hebt om mee te helpen stuur dan een mail naar wedstrijden@abctaxus.nl.

Kantine

De kantine zal vanaf zaterdag 3 oktober weer geopend worden. Vanwege de regelgeving zal er geen voedsel bereid worden en voornamelijk voorverpakte producten verkocht worden. Koffie en thee worden nog in kannen gezet.

Om minder contactmomenten te hebben aan de bar, gaan we overstappen naar een (contactloos) PINsysteem. De al afgegeven consumptiekaarten mogen gewoon gebruikt worden maar je kan geen nieuwe consumptiekaart meer kopen. Contant geld (liever niet) kan wel nog gewoon gebruikt worden uiteraard.

Oproep vorming kantineploeg
Tijdens de ALV is het idee geopperd om (tijdelijk) weer terug te gaan naar een vast team dat de bardiensten oppakt. Er zijn ideeën over hoe dit praktisch geregeld zou kunnen worden, maar dan moeten we wel een aantal vrijwilligers hebben die dit willen oppakken samen.

Rose en Esther nemen wekelijks een bardienst voor hun rekening. Maar wil jij ook meedraaien? Stuur dan een mail naar kantine@abctaxus.nl.
Hoe meer aanmeldingen hoe minder vaak eenieder een bardienst hoeft te doen.

Clubkleding

De huidige kledinglijn gaat na dit jaar verdwijnen. We moeten dus op zoek naar een opvolger en dat is liefst een lijn die qua uitstraling past bij de huidige. Dit is ook een moment om stil te staan bij de bedrukking van de kleding en welk bedrijf dit zou kunnen doen. De vragen zijn wat mij betreft:

 1. Voldoet het huidige aanbod aan de eisen en wensen vanuit de handboogsport (afhankelijk van discipline)?
 2. Zijn er bijkomende eisen en wensen?
 3. Is de prijs/kwaliteit verhouding goed?

Het zou fijn zijn als je je ervaringen wilt delen via: kleding@abctaxus.nl.
Daarnaast zoek ik ook een paar leden/vrijwilligers, die mee willen denken over hoe we met de kleding verder gaan, rekening houdend met reacties op bovenstaande vragen. Vanuit het bestuur komt ook een vertegenwoordiging. (Martijn de Vries).

Wisseling jeugdtrainers

Na jaren met veel enthousiasme en passie de jeugdtraining te hebben gegeven hebben wij, Maira en Rick, besloten om het trainers-stokje door te geven.

Ik ben sinds juni bezig met de opleiding modeleren en 3D printen bij 3D Ambacht en zal daar al mijn tijd voor nodig hebben. Rick heeft ook een uitdagende tijd achter de rug en kan met zijn nieuwe werk alle aandacht en energie goed gebruiken.

We bedanken jullie (jeugdleden, oud-jeugdleden, trainers, ouders, medeschutters en vrijwilligers) voor jullie steun en hulp voor, tijdens en na de trainingen. We nemen nu een moment voor onszelf en zien jullie vast weer op de reguliere vrije trainingsmomenten in de toekomst.

Nieuwe hoofdtrainer jeugd

Hallo schutters,
Ik zal me eens even goed voorstellen, mijn naam is Edwin Vreeman en mij is gevraagd om iets meer over mij te vertellen.

Sinds kort scheur ik letterlijk en figuurlijk rond bij jullie op de club in een rolstoel, je hebt me misschien weleens gezien tijdens een regiowedstrijd of onlangs op de zaterdag bij de jeugdtraining.

Ik ben in 2011 met boogschieten begonnen, ben echt letterlijk en figuurlijk in gerold, door een paralympische talenten scouting dag van het NOC/NSF, ik ging daar in eerste instantie heen om mijn talent te laten zien aan de bondscoach voor het rolstoelbasketbal, maar was toch niet zo goed als ik dacht. Diezelfde dag werd ik ook gescout voor het boogschieten en daar zag de bondscoach wel degelijk iets in mij, zogezegd zo gedaan ben ik eens gaan kijken bij de kernploeg aangepast sporten en ben verslaafd geraakt aan het boogschieten.

Ik werd lid van de Gouden Treffer in Ruurlo, mijn trainer destijds was daar lid en zelf paralympisch schutter dus was het voor mij 1 en 1 is 2. Ik ben compound gaan schieten en dat doe ik nog altijd. Ik ben een aantal keer landskampioen geworden voor aangepaste schutters en mijn hoogst behaalde resultaat is ook tevens mijn eerste grote internationale toernooi geweest het EK in 2014 waar ik 17e werd.

Door die trainer ben ik, naast het zelf schieten, ook steeds meer betrokken geraakt in het trainen van jeugdleden. Ik heb voorheen ook veel training gegeven in mijn vorige sporten (wedstrijd)zwemmen en rolstoelbasketbal. Ik heb als opleiding ook een sportachtergrond (CIOS) maar heb helaas door fysieke tegen slagen deze niet af kunnen maken, maar desondanks altijd wel dingen gedaan in het trainerschap.

In 2017 begon ik met HBT2 cursus en daarvoor moest ik stagelopen. Deze stage heb ik toen ook bij jullie gedaan, destijds onder leiding van Maira.

Nu 3 jaar later, begin 2020, opnieuw begonnen aan HBT3 cursus, maar helaas door de coronacrisis is deze cursus gestopt, al ik heb de draad weer vrolijk opgepakt in september. Deze stage volg ik ook bij jullie onder opnieuw de leiding van Maira.

Helaas is Maira als (hoofd)jeugdtrainer gestopt, waardoor de vereniging mij heeft gevraagd om de jeugdtrainingen te gaan begeleiden, waar ik volmondig ja op heb gezegd.

Als je vragen hebt en je ziet me rondscheuren, spreek me gewoon aan, ook als je advies wilt omtrent het schieten of materiaal, mag je me altijd aanspreken. Ik probeer daar altijd wel tijd voor vrij te maken.

Wie weet tot dan, voor of na een jeugdtraining!
Edwin

VOG-trainers

Het bestuur overweegt al een tijdje om van alle trainers en instructeurs een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) op te vragen. De afgelopen bestuursvergadering hebben we besloten om dit ook daadwerkelijk te gaan doen.

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt afgegeven door het Ministerie van Justitie en hierin wordt verklaard of er van de betrokkene bezwaren zijn om een bepaalde functie (betaald of vrijwillig) uit te oefenen. In een aantal beroepsgroepen is een VOG inmiddels gangbaar, denk aan de zorg en de financiële sector. Ook in de sportwereld is het steeds gebruikelijker om gebruik te maken van een VOG, bijvoorbeeld voor trainers maar ook voor bestuursleden. Het bestuur van ABC Taxus sluit zich aan bij het beleid van de NHB en vindt het passen bij een modern en veilig sportklimaat om tenminste een VOG te hebben van bepaalde vrijwilligers. De Nederlandse Handboogbond (NHB) faciliteert hierbij en de VOG is kosteloos.

We zullen een VOG aanvragen voor alle trainers, instructeurs en ook de bestuursleden. Je krijgt de VOG thuis gestuurd en we willen je vragen de VOG aan het bestuur te overhandigen.

Mocht je vragen of bezwaren hebben dan gaan we uiteraard graag het gesprek met je aan.

Activiteiten

Op 31 oktober viert ABC Taxus Halloween. De AC organiseert de Halloween-verschieting dit jaar buiten.

Ook nu staan er weer griezelig gekleurde doelen op verschillende afstanden. De inloop van de verschieting is vanaf 14.45 uur. Om 15.15 uur vangen wij aan met de verschieting. Dit duurt ongeveer tot 17.00 uur. Na borrelen is aanbevolen maar niet verplicht, natuurlijk wel op 1.5 meter afstand. De Halloween-verschieting wordt buiten georganiseerd, dit doen wij om het zo veilig mogelijk te houden.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de groepsgrootte en eventuele aanpassingen aan het veld, is er wel een voorinschrijving van toepassing. Dit kan via activiteiten@abctaxus.nl Vermeld hierbij jouw naam, jeugd/volwassene en of je met/zonder vizier schiet. De inschrijving is gratis, op de dag zelf zal er na geborreld voor eigen rekening.

Wij kijken er naar uit om jou op 31 oktober weer te zien!
De activiteitencommissie

Demo assistenten oproep

Beste schutters,

Binnen de Demo-groep zoeken wij graag wat extra hulp bij het geven van demonstraties. Nou kan ik mij voorstellen dat dit zwaarder of moeilijker klinkt dan we bedoelen.

Wat zoeken wij? Wij zoeken enthousiaste schutters,

 • die graag iets willen en kunnen vertellen over verschillende bogen en schietstijlen.
 • die graag een handje helpen tijdens de clinics. (materiaal klaarleggen, bogen opspannen, etc.)
 • die kunnen helpen bij het uitleggen en coachen van de basisvaardigheden van het schieten. (Peter kan je hiervoor een korte uitleg geven.)

Lijkt het je leuk om bij één of meerdere van deze rollen te helpen voor demonstraties, én wil je deelnemers en leden helpen?
Stuur dan even een mailtje naar Peter Boland via demonstraties@abctaxus.nl

Tot snel!
Martijn & Peter

Behaalde successen

Even een terugblik naar het weekend van 12 en 13 september in Schaijk. Dit was voor de 3D schutters de eerste wedstrijd sinds maart! Een geweldige tweedaagse wedstrijd met superresultaten!

Alex van Nimwegen: 2e plaats Barebow Recurve Heren
Helmy Schouten de Jel: 1e plaats Barebow Recurve Dames
Lucas Derksen: 2e plaats Barebow Recurve Jeugd
Frans Meijer: 3e plaats Longbow Heren
Natascha Tiemens: 1e plaats Longbow Dames
Martijn de Vries: 2e plaats Tradional Recurve Heren

Een extra shout-out naar Hugo, wie zijn persoonlijke record dik verbroken heeft en dik in de top 10 is beland!

Foto’s van de wedstrijdorganisatie: Zaterdag en Zondag

Ook is er een NK-outdoorwedstrijd onlangs geweest.
Onze Taxus schutters hebben ons mooi op de kaart gezet met de volgende resultaten:

 • Rik Snelders 1e compound outdoor junioren
 • Robert van de Kamp 1e compound outdoor cadetten
 • Quinten van Roosmalen 3e recurve outdoor aspiranten

Sponsoring

Om extra inkomsten voor ABC Taxus te genereren worden op dit moment actief partijen benaderd voor sponsoring. Denk hierbij aan bedrijven die ABC Taxus een warm hart toedragen of de welbekende handboog winkels, maar ook instanties met een zekere mate van maatschappelijke betrokkenheid zoals een Rabobank.

Op dit moment zijn de eerste sponsorcontracten met de looptijd van 3 jaar gesloten. Wellicht dat er een aantal doeken langs het veld opgehangen zullen worden waarop onze sponsors zich zullen presenteren.

Wifi in het pand

Er is sinds kort een wifinetwerk binnen ons clubgebouw.
Je kan inloggen als gast via het netwerk ABC_TAXUS_Gasten met het wachtwoord ‘’.

Nieuw slot in loophek Sportpark Bakenhof

Zoals velen van jullie met een sleutel al gemerkt hebben is de cilinder vervangen van het kleine toegangshek tot het sportpark. Dit had een praktische achtergrond. The Pigs zijn vorig jaar als nieuwe huurders op sportpark de Bakenhof neergestreken. Gezien de kosten voor de gecertificeerde sleutels hebben zij bij het Sportbedrijf gevraagd de cilinder te vervangen voor een eenvoudigere versie, waarbij het bijmaken van extra sleutels vele malen goedkoper is.

De vervanging is vrij plotseling gegaan waardoor wij niet iedereen tijdig hebben kunnen informeren. Voorlopig blijven wij met de huidige sleutels het grote (auto-) toegangshek gebruiken, die cilinder zal niet vervangen worden. (Er worden dus geen extra sleutels voor het loophek uitgereikt.)

Wist je dat…

 • Zondag 20 september 2020 maakt Scaramouche gebruik van onze hal. Er kan die dag alleen buiten geschoten worden.
   
 • Er ook geen training is op zaterdag 24-10. Er zijn dan wél regiowedstrijden.
   
 • De jeugd zich voor iedere training dient aan- / af te melden via jeugdtraining@abctaxus.nl Niet aangemeld? Dan bestaat de kans dat je naar huis wordt gestuurd.
   
 • Er niet binnen geschoten kan worden op ivm regiowedstrijden:
  • Zaterdagochtend 24-10 vanaf 9:00 tot ca. 14:00
  • Zondagmiddag 25-10 vanaf 14:00
  • Zondagmiddag 8-11 vanaf 14:00

Samenwerking Kansrijk Opgroeien, Margarethaschool en ABC Taxus

Het project Kansrijk Opgroeien heef twee bijzondere aspecten. Ten eerste wordt het project vanuit de wijken uitgevoerd, in dit geval Malburgen Oost, via de Margarethaschool. Ten tweede wordt in het project Kansrijk Opgroeien het kind centraal gesteld. Dus niet de aanwezige faciliteiten of het inkomen van het gezin, maar de centrale vraag: wat heeft het kind nodig om zijn/haar kansen in het opgroeien te vergroten?

Armoede is niet de enige factor om kansrijk op te groeien, maar ook taalgebruik thuis (krijgt een kind genoeg Nederlandse taal aangeboden?) en de mogelijkheden voor voldoende ondersteuning thuis (sociaal, emotioneel, leerondersteuning etc.).

Naast lessen op school zet de Margrethaschool zich ook in om de kinderen ervaringen op te laten doen en kennis te maken met allerlei sporten en verenigingen. Zij bieden o.a. kooklessen, muziek, toneel, natuur, leerbewerking, voetbal, huiswerkbegeleiding, basketbal, dans, ballet, Vitesse goals (in samenwerking met Vitesse), extra gymlessen, en in samenwerking met Rijnstad Arnhem nog veel meer activiteiten aan.

Dit schooljaar willen wij ons samenwerkingen uitbreiden naar ABC Taxus, Scaramouche en ARC de Pigs. Hierdoor zullen er enkele dinsdag- en donderdagmiddagen kinderen in onze hal te vinden zijn voor de boogschiet- en schermlessen.

ABC Taxus vindt dit een mooi initiatief om ook maatschappelijk en sociaal betrokken te zijn in de wijk.