Nieuws

De Treffer – Februari 2024

Van de voorzitter

Het nieuwe jaar is lekker begonnen. Ons clubgebouw was, door de vele regen en hoogwater, alleen op stelten of met lieslaarzen droog te bereiken. Gelukkig was de wateroverlast weer weg vóór onze nieuwjaarsborrel begon. Die was direct ook de aftrap van de indoorcompetitie, waar dit jaar zoveel animo voor was dat we A-B moesten schieten, fantastisch! 10×3 pijlen goed schieten is nog best lastig merkte ik ook dit keer. Komende weken kan ik gelukkig nog wel even daarop blijven oefenen.

Aan onze kampioenen van de rayonwedstrijden mocht ik als kersverse voorzitter direct al de eerste medailles uitreiken. Zie verderop en lees dan ook het verslag van Rik over het NK. Super knap! De eerste 3D successen, dit keer in de diepe modder van Lelystad, zijn ook alweer binnen. Fotoverslag met o.a. mijn ‘fraaie’ “mud shot” staat verderop in deze Treffer. Het komende jaar zullen nog vele wedstrijden, met successen maar ook teleurstellingen, volgen. Het belangrijkste is dat we plezier beleven aan onze mooie sport. Dat kan inmiddels ook weer in een verwarmde zaal, wat op zich al een groot succes is. Daarover ook meer in deze Treffer.  

Ook dit jaar nog, en ook verderop toegelicht in deze Treffer, is er een 3D wedstrijd in november, die we als vereniging gaan organiseren. Daar kijk ik persoonlijk nu al heel erg naar uit. En er dan staan nog meer mooie activiteiten gepland. Zoals ik al zei: “het nieuwe jaar is lekker begonnen”. En ik verwacht ook dat 2024 verder een mooi jaar zal worden. Daar hebben we gelukkig zelf veel invloed op. Door enthousiast mee te doen of mee te helpen bij trainingen, wedstrijden en de diverse clubactiviteiten. Ik zie jullie dan ook graag daar!

Sportieve groeten,

Hans van der Kooij
Voorzitter

Inhoudsopgave

 • Van de voorzitter
 • Nieuwjaarsborrel (terugblik)
 • Prestaties (nieuw)
 • Trainingstijden Scaramouche (herhaling)
 • Update verwarming (nieuw)
 • Interne Competitie Taxus 18m (herhaling)
 • VOG (nieuw)
 • Vertrouwenscontactpersoon (nieuw)
 • Bouwcommissie (nieuw)
 • Bakenhofnieuws (nieuw)
 • Taxus georganiseerde 3D Wedstrijd (nieuw)
 • Penningmeester wisseling (nieuw)
 • Activiteitenkalender (nieuw)

Om alvast in de agenda te noteren

 • Nieuwjaarsverschieting (9 januari 2024)
 • Indoorcompetitie Taxus (diverse data)
 • Voorjaarsschoonmaak (2 maart 2024)
 • Paaslunch en/of Paasverschieting (30 maart 2024)

Terugblik

Nieuwjaarsborrel, (terugblik) via Rose

Dinsdag 9 januari hebben wij het nieuwe jaar ingeluid met een grote groep clubleden onder genot van oliebollen en een glas (alcoholvrije) champagne. Hans maakte zijn debuut als ons trotse voorzitter en wij hebben afscheid genomen van Debby als voortrekker van de activiteiten commissie i.v.m. haar stage in het buitenland. Wij wensen Debby veel succes en kijken ernaar uit om haar terug te zien op de club over een half jaar.   Na het proosten onder leiding van Hans, konden schutters deelnemen aan de eerste avond van de clubcompetitie, gewoon gezellig meeschieten / trainen of lekker bij de bar smikkelen van oliebollen en allerlei lekkers. Het was heel fijn om zoveel nieuwe clubleden te kunnen verwelkomen tijdens het verschieting en ik ben heel trots dat zoveel jeugdleden zijn komen schieten. Het was een zeer gezellig en geslaagde avond, met een prachtig begin van het schietjaar van 2024.   Bedankt aan ons `Koekebakster de Wit` en familie voor de heerlijke oliebollen!   Heb je ons verschieting gemist? Niet treuren, op Zaterdag 30 maart houden wij ons Paaslunch, gevolgd door de Paasverschieting. Het wordt weer een leuke dag, dus zet het alvast in je agenda!

Prestaties

NK Indoor 2024 door Rik Snelder:
“Afgelopen weekend (13&14 januari) was het weer zo ver, het jaarlijkse NK indoor in Den Bosch. Op zaterdag beten de cadetten en junioren het spits af tijdens het NK junioren, hier was Taxus goed vertegenwoordigd met 5 schutters; Quinten, David, Bowen, Karina en Aiden. Na de kwalificatieronde stonden Quinten (nr.1) en Karina (nr.7) als enige Taxus schutters in de eliminatie rondes. Karina moest in de eerste ronde direct tegen de nr.2 gekwalificeerde schutster, helaas was zij net te sterk en verloor Karina de kwartfinale met 1-7. Quinten kwam de kwartfinale goed door met 144-128, de halve finale won hij met 138-132. Helaas was de finale toch iets te lastig en heeft hij die verloren met 138-139, en is naar huis gegaan met een mooie zilveren medaille!  

Zondag was het tijd voor het NK senioren, hier was Taxus ook weer goed vertegenwoordigd met 6 schutters; Larissa, Maureen, Kirsten, Syrt, Kris en ik. Na de kwalificatieronde stonden Kirsten (nr.11), Larissa (nr.9) en ik (nr.3) als enige Taxus schutters in de eliminatie rondes. Kirsten en Larissa verloren beiden helaas de achtste finale. Ik kwam de achtste finale door met  148-143, de kwartfinale met 149-146 en de halve finale maakte ik het nog spannend door gelijk te staan met 148-148. De shoot-off won ik vervolgens met maar 2 mm verschil. Nu was het tijd voor de gouden finale tegen de beste compound schutter ter wereld Mike Schloesser, het verschil in niveau was dan ook te merken. Ik verloor de finale dan ook helaas met 146-149. Ondanks het verlies was ik erg tevreden met het resultaat en mocht ik weer een mooie zilveren medaille aan de collectie toevoegen.”

De uitslag van de Lowlands op zondag 21 januari spreekt voor zich!

Rik 1e plaats!
Quinten 5e plaats!
Karina 5e plaats!

Winter 3d Lelystad 13+14 januari:

13 januari
Natascha Tiemens 2e plaats Longbow
Frank Tiemens 3e plaats Longbow
Jasper van der Hoeven 1e plaats BBR

14 januari
Rose Sanders 1e plaats Longbow
Karina de Wit 1e plaats FSR
Helmy de Louwere 1e plaats BBR
Linde Meijer 1e plaats BHR

Wat is er nu

Scaramouche, (herhaling)

“Het zal jullie ook niet ontgaan zijn, maar Scaramouche timmert al een tijd behoorlijk aan de weg met inmiddels vele mooie nationale en internationale successen. Onze eigen accommodatie biedt hun daartoe blijkbaar precies de juiste mogelijkheden. In dit Olympische jaar hebben zij ons gevraagd om extra trainingsmogelijkheden in de eerste helft van 2024. Het bestuur van ABC Taxus heeft besloten hieraan grotendeels gehoor te geven en wenst Scaramouche veel succes bij hun voorbereidingen en vertrouwt op evenveel begrip hiervoor van onze leden. Een overzicht van al hun trainingsdagen, inclusief de extra dagen staat hieronder.”

Hans van der Kooij

De data zijn:

 • 21 jan 2024
 • 04 feb 2024
 • 18 feb 2024
 • 17 mrt 2024
 • 31 mrt 2024 (Eerste Paasdag)
 • 21 apr 2024
 • 12 mei 2024 (Moederdag)
 • 09 jun 2024
 • 30 jun 2024

Verwarming, (nieuw)

Het was even afzien de afgelopen weken, maar de warmtepompen draaien! Met dank aan Thijs hebben wij twee warmtepompen in gebruik kunnen nemen en is ons gasverbruik naar nagenoeg 0 teruggegaan. Inmiddels is de temperatuur weer goed instelbaar en is ook het klimaat in de hal weer aangenaam te noemen. Nu wij geen gas meer gebruiken voor de verwarming is het stroomverbruik wel aanzienlijk toegenomen. Om dit te compenseren en ook zoveel mogelijk naar 0 terug te brengen, zullen wij de komende periode zonnepanelen op het dak van het clubgebouw plaatsten. Wellicht heb je de panelen al in de kantine zien staan. Het wachten is even op een droge periode aangezien wij het dak na het plaatsen van de rekken direct moeten herstellen om het binnen droog te houden.    Zodra wij de droge periode aan zien komen zullen we een afzonderlijke oproep plaatsen voor extra hulp. Wat extra handen zijn welkom om de materialen het dak op te zetten en te helpen bij de plaatsing van de zonnepanelen zelf. Wordt vervolgd…

Taxus Interne competitie 18m (nieuws)

Ga jij dit jaar de strijd aan met je clubgenoten? Of met jezelf? Vanaf 9 januari 2024 gaat de Taxus Interne 18m Competitie weer van start. Ieder Taxus-lid kan meedoen! De avonden worden afwisselend op de dinsdag- en de woensdagavonden georganiseerd.

Om je op te geven klik je op onderstaande knop.

Let op: instappen en inschrijven kan tot 5 maart 2024.
Weet je nog niet precies welke data je komt schieten? Vul dan alleen de eerste datum in.

Hieronder alle datums:

 • Dinsdag 9 januari – Dit is de Nieuwjaarsverschieting!
 • Woensdag 17 januari
 • Dinsdag 23 januari
 • Woensdag 31 januari
 • Dinsdag 6 februari
 • Woensdag 14 februari
 • Dinsdag 20 februari
 • Woensdag 28 februari
 • Dinsdag 5 maart
 • Woensdag 13 maart
 • Dinsdag 19 maart
 • Woensdag 27 maart

Voor de uitnodiging klikt de knop hieronder.

Wat gaat er komen?

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) (nieuw)

Het is zo ver. Tijd om het één en ander even te updaten. Zo geldt dat ook voor hen die in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
In principe geldt dit voor alle personen met een belangrijke verantwoordelijkheid of een functie met verhoogd risico binnen onze vereniging. Denk hierbij aan het bestuur, een vertrouwens contactpersoon of onze trainers.
Ben jij al in het bezit van een VOG (via de club) of wordt er door het bestuur (of gemeente) verwacht dat er een VOG nodig is voor jou of je functie, dan ontvang je binnenkort vanuit het bestuur een email met de aanvraag. Het kan zijn dat wij bijvoorbeeld een kopie-ID nodig hebben. In deze mail zullen ook de stappen beschreven worden die wij niet voor jouw aanvraag kunnen uitvoeren. Vaak is dit niet meer dan een online goedkeuring per link.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP) (nieuw)

Naast Frans Meijer, willen wij heel graag laten weten dat Wilma Kleijn heeft toegezegd Frans te willen ondersteunen als VCP. Vanuit het bestuur is deze wens altijd al geweest om zowel een man als vrouw als VCP te hebben. Dit is voor zowel de VCP als de betrokkene fijn, wanneer er voorkeur is voor mannelijk of vrouwelijk contact of inlevingsvermogen.
Is er een grensoverschrijdende situatie waarbij je het niet lukt dit zelf op te lossen? Wil je hiervan een melding maken waarbij je niet weet wie het geschikte contact is? De vertrouwenspersoon luistert naar iemands verhaal en helpt de melder te zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. De VCP is er niet om de problemen zelf inhoudelijk op te lossen.

Bouwcommissie (nieuw)

Sinds de opening van ons clubgebouw in 2006 is er niet zo veel veranderd. Kleuren, meubilair en inrichting zijn grotendeels hetzelfde gebleven. We hebben weliswaar een mooie sportvloer in de hal gelegd, ledverlichting geplaatst en het veld gerenoveerd, maar de inrichting en het meubilair zijn wel aan een opknapbeurt toe. Zie het maar even als groot onderhoud. Naast de uitvoering van dit groot onderhoud willen wij ook wat achterstallig onderhoud meenemen, denk aan het beplakken van de ramen in de schiethal tegen hinderlijke zoninval, vervanging glas en het hout boven en onder de schietwand, etc. Om de inhoud en omvang van dit groot onderhoud gezamenlijk te bepalen willen wij graag een bouwcommissie benoemen die zich de komende periode zal buigen over het gewenste onderhoud en mogelijke veranderingen. Uitvoering hiervan zal na goedkeuring van de plannen vervolgens gefaseerd plaatsvinden. Hiervoor zullen we dan tevens weer een beroep doen op de leden.

Lijkt het je leuk om in de bouwcommissie zitting te nemen, meld je dan even bij Eugene of een ander bestuurslid.

Bakenhofnieuws (nieuw) via Eugene

Zoals jullie wellicht ter ore is gekomen hebben wij een Sportpark Bakenhof beheerder, Wesley Litjens. Samen met de Gemeente Arnhem en het Sportbedrijf Arnhem heeft hij een plan van aanpak geschreven voor de herinrichting van de Sportpark de Bakenhof als onderdeel van project Malburgen Oost. Op onderdelen van zijn plan is al groen licht gegeven. De totale herinrichting zal meerdere jaren in beslag gaan nemen waarbij toegankelijkheid, veiligheid en duurzaamheid speerpunten zijn. In de eerste fase zal de toegang tot het sportpark ingrijpend worden herzien. Je moet nu via een klein straatje het parkeerterrein op en als je niet weet dat het sportpark daar zit kun je de afslag – en daarmee het sportpark – zo maar missen. Dit zal beter zichtbaar en toegankelijk gemaakt worden. Als onderdeel van deze eerste fase zal ook de ondergrond van het parkeerterrein worden aangepakt zodat rollerhockey, bijzondere verrichtingen met motorfietsen en het draaien van donuts door de plaatselijke jeugd tot het verleden behoren. Ook zullen er op korte termijn padel banen naast Tennisvereniging Malburgen worden aangelegd waardoor er meer zicht is op de parkeerplaats. Door een grotere toestroom richting sportpark, de sociale controle, betere zichtbaarheid en verlichting, wordt een veiliger sportpark beoogd. Alle verenigingen van Sportpark de Bakenhof spreken ook periodiek met het Sportbedrijf en de gemeente over duurzame samenwerking en maatregelen ter verduurzaming van het sportpark. Hierbij moet je naast het versterken van de onderlinge banden denken aan een opener sportpark door het laten vervallen van een aantal hekken en het sportpark op meerdere plaatsen via toegangswegen te ontsluiten, het idee om gezamenlijk investeren in energieopslag en het delen van onderlinge kennis en kunde. Zodra er meer concreet nieuws is zullen we jullie verder informeren.

Taxus georganiseerde 3D Wedstrijd (nieuw)

Zoals jullie wellicht weten worden 3D-wedstrijden niet door de KNHS georganiseerd, maar door de verenigingen zelf. ABC Taxus is bij de meeste van deze wedstrijden ruim vertegenwoordigd, soms met 25 schutters of meer. Om ook iets richting andere verenigingen terug te doen hebben wij het idee opgevat om zelf een 3D wedstrijd te organiseren. Dit doen wij samen met onze sponsor Dutch Bow Store uit Wageningen. Inmiddels hebben we ook een geschikt terrein gevonden bij Ewijk, recreatiegebied de Groene Heuvels. Hier zal op 23 en 24 november 2024 door ons een wedstrijd worden georganiseerd.

Mocht je zin en tijd hebben dan kunnen wij jou in die periode goed als vrijwilliger gebruiken. Meldt je dan even bij Martijn of Eugene.

Penningmeester wisseling (nieuw) via Nick

Beste leden,

In 2019 heb ik het stokje van penningmeester van Cas Zeldenrust overgenomen en was toen nog maar net lid van ABC Taxus. Het heeft mij daarmee enorm geholpen om de vereniging beter te leren kennen en daarnaast veel geleerd van het penningmeesterschap en als bestuurslid.

Het was geen rustige periode, wegens de vele ontwikkelingen, die we als vereniging hebben gemaakt zoals bijvoorbeeld het verdwijnen van de “zandbak” welke wel een van mijn favorieten is.

Minder fortuinlijk was de covid-19 pandemie die veel impact op de vereniging heeft gehad en een zeer dynamische tijd was voor het bestuur m.b.t. het volgen van de wetgeving.

Ik kan terugkijken op een leerzame periode en wil daarbij iedereen bedanken die mij hiermee heeft geholpen. En ook het geduld heeft gehad voornamelijk het afgelopen jaar waar, door wisseling van baan, mijn reactietijd minder vlot is gelopen dan wat ik van mijzelf verwacht.

En dit maakt dan ook een mooi bruggetje om het stokje van penningmeester door te geven aan Rob van Dijk en wens hem alle succes en plezier toe in het bestuur om ABC taxus (financieel) stabiel een mooie toekomst te geven.

Nick van Bakel

Activiteitenkalender (nieuw)

De activiteitencommissie is weer erg druk bezig geweest met een jaarplan.
Rekening houdende met alle vakanties, feestdagen, trainingen en wensen van alle schutters, zijn de volgende data bekendgemaakt!
Noteer ze alvast in je agenda. Verdere informatie en/of tijd zal volgen.

Datum: Zaterdag 30 maart
Activiteit: Paaslunch en/of Paasverschieting (fun wedstrijd)
Tijdstip: 12.00 uur

Datum: Zondag 7 juli 2024
Activiteit: BBQ Allround
Tijdstip: volgt nog

Datum: Vrijdagavond 1 november
Activiteit: Halloween
Tijdstip: Avond (volgt nog)

Datum: 7 januari 2025 
Activiteit: Nieuwjaarsborrel + start Taxus indoorcompetitie
Tijdstip: volgt nog

Slot

Mis je informatie? Heb je ook iets te delen voor de Taxus Treffer? 
Stuur je inzending naar inzending@abctaxus.nl.