techniek

boogsport

De handboogsport is op vele manieren te beoefenen. Je kunt je richten op wedstrijden of juist alleen vrij schieten; je kunt schieten op doelen op verschillende afstanden en je kunt vaste afstanden kiezen.

 

Om een eerste indruk te geven volgt hier een beschrijving van de verschillende bogen. Daarnaast moet je om lid te kunnen worden van ABC Taxus de basiscursus doorlopen. Hier leer je meer over de mogelijkheden binnen de handboogsport en om veilig te schieten. Als je lid bent is het vervolgens nog mogelijk om cursussen voor gevorderden te gaan doen waarin je je op je eigen manier kunt specialiseren.

recurve

De recurve boog of olympische boog wordt al eeuwen gebruikt en is de populairste boog. De moderne recurveboog is uit elkaar te halen en bestaat uit een middenstuk met twee werparmen of latten. Hiertussen wordt de pees gespannen waardoor spanning op de boog komt te staan. 

 

Het middenstuk wordt gemaakt van hout, metaal of composietmaterialen. De werparmen worden gemaakt door verschillende lagen hout of kunststof (bv: glasfiber of carbon) op elkaar te lijmen.

Het trekgewicht van een recurve boog varrieert van circa 15 tot 50lbs. Er bestaan zwaardere bogen, maar deze worden zelden gebruikt.

Andere hulpmiddelen, die voor alle

disciplines gebruikt kunnen worden:

 - boogspanner

 - armbeschermer

 - vingerbeschermer

 - borstbeschermer

 - vinger- of boogsling

 - pijlenkoker

 - boogstandaard

 - nokpunt

   (of nokpunten)

Mogelijke hulpmiddelen voor een recurve handboog:

 - vizier

 - een pijloplegger

 - een button

 - de stabilisatoren

 - een klicker

 - een limbsave

compound bow

De compoundboog is een boog die gebruik maakt van kabels en katrollen om de kracht die de schutter op de pijl kan uitoefenen te vergroten. Dit is zeer vergelijkbaar met het hefboomeffect. Omdat de pijl met een grotere vaart geschoten wordt is de compoundboog preciezer en minder gevoelig voor weersomstandigheden. Daarnaast wordt op de compoundboog geschoten met een vergrootglas in het vizier en kan gebruik gemaakt worden van een peepsight en een mechanische losser.

Het centrale stuk van de compoundboog wordt meestal gemaakt van aluminium of magnesium. De latten van een compoundboog zijn stijver dan van andere type bogen. Dit is omdat je vanwege het hefboomeffect meer pond kunt schieten en stijvere latten leveren over het algemeen meer pond druk. Het trekgewicht van de latten varrieert van 15 tot 80 pond.

barebow

Barebow betekent kale boog, oftewel zonder hulpmiddelen. Er wordt op gevoel geschoten, zonder stabilisatie, vizier, etc. Dit wordt ook wel intuitïef schieten genoemd. In principe kan barebow schieten met elk soort boog, zolang de hulpmiddelen er af gehaald worden, maar de meest gebruikelijke barebow is een recurve.

 

De grote categorieën zijn:

traditioneel met de Engelse longbow, flatbow of Japanse boog - 

de barebow recurve - 

en barebow compound - 

3D & veldschieten

3D schieten en veldschieten zijn beide disciplines waarbij op meerdere doelwitten wordt geschoten op verschillende afstanden achter elkaar. Dit staat tegenover target schieten waarbij het doelwit altijd op dezelfde afstand staat. Bij veldschieten loopt de schutter langs een route van doelwitten. Bij 3D schieten is dat niet altijd het geval en wordt er geschoten op driedimensionale doelwitten.

Bij ABC Taxus is de veld en 3D training op de vrijdag van de even weken. Dus eens in de twee weken. Tussendoor wordt van je verwacht dat je individueel traint. Kijk voor het volledige programma op de trainingenpagina.