Over boogschieten

Handboogsport

De handboogsport is op vele manieren te beoefenen. Je kunt je richten op wedstrijden of juist alleen vrij schieten; je kunt schieten op doelen op verschillende afstanden en je kunt vaste afstanden kiezen.

Om een eerste indruk te geven volgt hier een beschrijving van de verschillende bogen. Daarnaast moet je om lid te kunnen worden van ABC Taxus de basiscursus doorlopen. Hier leer je meer over de mogelijkheden binnen de handboogsport en om veilig te schieten. Als je lid bent is het vervolgens nog mogelijk om cursussen voor gevorderden te gaan doen waarin je je op je eigen manier kunt specialiseren.


De verschillende bogen

Binnen de handboogsport wordt er geschoten met een boog, dat gedeelte is bij iedereen wel bekent. Binnen de sport kennen we echter verschillende soorten bogen, waarvan sommige misschien nog onbekend zijn voor jou. Daarom hebben we hieronder de verschillende soorten op een rijtje gezet.

Recurve

De moderne recurveboog bestaat uit een middenstuk en twee latten die voor vervoer en opslag uit elkaar gehaald kunnen worden. Waneer de pees tussen de latten word gespannen veranderd de vorm van de latten van een ſ naar een soort . Het krijgt onder spanning een tweede kroming in de tegengestelde richting van de eerste, een terugbuiging of zoals de naam beschrijft een ‘Recurve’.

Het middenstuk van een recurveboog kan uit verschillende materialen gemaakt worden. De prijsklassen, materiaalstijfheid en afwerking zijn de grootste factoren voor de materiaalkeuze. Beginnersbogen worden vaak gemaakt uit (gelamineerd) hout, de middenklasse vaak uit gegoten aluminium of magnesium en de topklasse uit CNC-gefreesd aluminium of uit koolstofvezel.

De latten van een recurve boog zijn gemaakt van composiet waarvan de samenstelling bepaalt wordt door de prijsklassen en diverse materiaaleigenschappen. Latten voor beginners zijn gemaakt van verschillende lagen glasvezel. Hogere segmenten hebben tussen de glasvezellagen een kern van hout, bamboo of foam. Daarnaast wordt in het topsegment vaker gebruik gemaakt van koolstofvezel inplaats van glasvezel en kan het naast de eerder benoemde kern ook grafeen als toevoeging hebben.

Compound

Flatbows

Jachtbogen

Ruiterbogen

Wat wellicht opvalt is dat de kruisboog ontbreekt, zowel de moderne compound kruisboog als de traditionele kruisboog. Deze vallen niet onder de handboogsport en kunnen bij de meeste verenigingen ook niet worden geschoten.


De recurve boog of olympische boog wordt al eeuwen gebruikt en is de populairste boog. De moderne recurveboog is uit elkaar te halen en bestaat uit een middenstuk met twee werparmen of latten. Hiertussen wordt de pees gespannen waardoor spanning op de boog komt te staan. 

Het middenstuk wordt gemaakt van hout, metaal of composietmaterialen. De werparmen worden gemaakt door verschillende lagen hout of kunststof (bv: glasfiber of carbon) op elkaar te lijmen.

Het trekgewicht van een recurve boog varrieert van circa 15 tot 50lbs. Er bestaan zwaardere bogen, maar deze worden zelden gebruikt.

Compound

De compoundboog is een boog die gebruik maakt van kabels en katrollen om de kracht die de schutter op de pijl kan uitoefenen te vergroten. Dit is zeer vergelijkbaar met het hefboomeffect. Omdat de pijl met een grotere vaart geschoten wordt is de compoundboog preciezer en minder gevoelig voor weersomstandigheden. Daarnaast wordt op de compoundboog geschoten met een vergrootglas in het vizier en kan gebruik gemaakt worden van een peepsight en een mechanische losser.

Het centrale stuk van de compoundboog wordt meestal gemaakt van aluminium of magnesium. De latten van een compoundboog zijn stijver dan van andere type bogen. Dit is omdat je vanwege het hefboomeffect meer pond kunt schieten en stijvere latten leveren over het algemeen meer pond druk. Het trekgewicht van de latten varrieert van 15 tot 80 pond.

Barebow

Barebow betekent kale boog, oftewel zonder hulpmiddelen. Er wordt op gevoel geschoten, zonder stabilisatie, vizier, etc. Dit wordt ook wel intuitïef schieten genoemd. In principe kan barebow schieten met elk soort boog, zolang de hulpmiddelen er af gehaald worden, maar de meest gebruikelijke barebow is een recurve.

De grote categorieën zijn:

traditioneel met de Engelse longbow, flatbow of Japanse boog – de barebow recurve – en barebow compound