Nieuws

ABC Taxus heeft een nieuwe website!

Wellicht een verrassing voor velen maar sinds donderdag is de nieuwe website van ABC Taxus live gegaan! De website heeft een nieuw en modern uiterlijk gekregen. Door een andere backend is naast tal van verbeteringen de website nu ook stukken sneller geworden.

Omdat dit voor vrijwel iedereen nieuws is zou ik jullie graag wat vertellen over de website en alles daaromheen.

Nog voor de start van het project

In 2017 heb ik werkzaamheden rondom de mailing en website van Cas overgenomen nadat hij het penningmeesterschap op zich had genomen. Omdat ik de nodige aanmerkingen had bij zowel de uitstraling van de website als het achterliggende platform Wix, ben ik kort erna gestart met het ontwikkelen van een nieuwe website. Niet met de intentie om een vervanging te bouwen, maar als een persoonlijk project om mijn eigen vaardigheden verder te ontwikkelen.

Bij de vierde iteratie in 2018 was ik comfortabel genoeg met het resultaat dat ik uiteindelijk een aantal leden op de hoogte heb gesteld van mijn werkzaamheden. Dit heeft een tijdje op de plank gelegen tot er eind 2020 vanuit het bestuur belangstelling was voor vernieuwing van de website. Er is nog eens goed gekeken naar de verschillende opties en mogelijkheden waarna in februari 2021 een start is gemaakt met de zevende en laatste iteratie.

Digiteam Taxus

Samen met Meeske en Martijn hebben we een team gevormd om het project in goede banen te leiden. Meeske heeft zich voornamelijk beziggehouden met de inhoud, teksten en SEO van de website en Martijn is aangeschoven voor een koppeling met het bestuur, communicatieve ondersteuning en planmatige ondersteuning. Hoewel de website nu live is blijven we met ze drieën er nog aan werken, maar daar straks meer over.

Een selectie van alle veranderingen

In vergelijking met de oude website is er heel veel veranderd. Inhoudelijk zijn er veel overeenkomsten, maar voor de nieuwe website is er nog eens goed gekeken naar de opbouw en zijn waar nodig veranderingen gemaakt voor een betere indeling en navigatie van de website.

Visueel is er ook veel veranderd. Het donkere paars is vervangen door een frissere blauw dat beter in lijn staat met onder andere de gevelbekleding en clubshirts. Samen met het blauw worden de kleuren van het blazoen vertegenwoordigen op de website door het gebruik van zwart en wit, en de accentkleuren rood en geel.

De homepage van een website wordt gezien als het visitekaartje en is daarom belangrijk voor een goede eerste indruk. De homepage van de oude website gaf een wat gedateerde en onoverzichtelijke indruk en deze is dan ook flink onder handen genomen. Het was lastig om goede media te vinden om de veranderingen te verrijken en daarom heb ik hiervoor de bijpassende illustraties gemaakt.

De oude website had gedateerde methodes voor het omgaan met mobiele apparaten en had speciaal hiervoor een verkapte versie van de website. Naast het extra werk bij wijzigingen gaf dit ook technische problemen waaronder het ontbreken van inhoud zoals de openingstijden. De nieuwe website is volledig responsief, wat inhoud dat de website nu dus wel goed bezocht kan worden op alle schermgroottes zonder de eerdergenoemde inhoudelijke en technische beperkingen.

Nieuwe fotopagina

Een tijdje terug zijn er grote wijzigingen aangebracht voor het fotoalbum op de website, maar omdat dit nooit goed is gecommuniceerd naar de leden wil ik dit bij deze graag doen.

Voorheen stonden de foto’s en albums op de website in onze Wix omgeving, dit had veel nadelen en daarom heb ik gekeken naar alternatieven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Piwigo. Ik zal niet te veel in detail gaan maar Piwigo is een gratis en open-source softwarepakket specifiek voor albums met vele voordelen.

Een aantal voordelen ten opzichte van de voorgaande situatie:

  • Het is nu vele malen makkelijker om foto’s en albums te beheren.
  • De foto’s zijn nu veel beter afgeschermd vergeleken met voorheen.
  • Navigatie tussen foto’s en albums is nu wél snel en gebruiksvriendelijk.
  • De foto’s en software staan nu op onze eigen server in plaats van ergens in de cloud bij Wix.

Neem een kijkje op fotos.abctaxus.nl!

Bij deze zou ik ook graag nog een oproep willen doen. Mocht je nog foto’s hebben die op de website thuishoren maar hierop nog ontbreken, dan hoor ik dat graag via fotos@abctaxus.nl.

En we gaan verder!

Hoewel de website nu live is zijn en blijven we als digiteam bezig met de website. We hebben prioriteiten gesteld en bepaalde onderdelen vooruitgeschoven. Nu de eerste fase is afgerond kunnen we een start maken aan deze onderdelen in een tweede fase. Hierbij hebben we het voornamelijk over tekstuele en inhoudelijke onderdelen.

Ik zal de website op technisch en visueel gebied blijven verbeteren, maar bij de aankomende werkzaamheden zullen we als team ons voornamelijk gaan focussen op het verbeteren, herschrijven en het aan aanvullen van teksten evenals het toevoegen van de nog ontbrekende inhoud, pagina’s en documenten.

Ik hoop dat jullie alle net zo enthousiast zijn over de nieuwe website als wij!

Mocht je toch tegen problemen aanlopen, foutjes tegenkomen of graag ideeën willen delen over hoe we de website nog beter kunnen maken dan horen wij dat graag via website@abctaxus.nl.

Met vriendelijke groet,

Niek Schipper
Webmaster, mailings en digitale ondersteuning ABC Taxus